Witamina C zawarta jest w różnych warzywach i owocach cytrusowych, ale najlepszym jej źródłem jest dzika róża, w której występuje z flawonoidami, które wzmacniają jej działanie. Przyjmowanie większych ilości witaminy C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zwiększyć odporność organizmu w okresie przeziębień, pomaga aktywować wiele enzymów i odgrywa ważną rolę w procesie oddychania komórek. Pomaga w regeneracji i odnowie tkanki włóknistej, uczestniczy w tworzeniu kości, kolagenu i chrząstek. Pomaga chronić przed stresem, ułatwia wchłanianie żelaza i stymuluje dojrzewanie czerwonych krwinek. To przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wyraźnie wspiera układ odpornościowy. Jest ważna dla optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i zachowania normalnych funkcji psychicznych. Pomaga utrzymać zdrowe naczynia. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym, czyli przemianie pożywienia w energię.