Ojczyzną ostropestu plamistego – Silybum marianum – jest rejon Morza Śródziemnego. Źródłem substancji czynnych są liście i nasiona. Od czasów Jezusa Chrystusa ostropest z powodu swojej ciernistości wiąże się z historią ukrzyżowania. Dlatego jest też nazywany „Chrystusową koroną”, a z powodu białych pasków na liściach także „kolcem maryjnym”. Działania lecznicze ostropestu były znane już w starożytnej Grecji. Przede wszystkim jest stosowany jako wsparcie czynności wątroby. Jest ona ważnym dla życia narządem i bardzo cierpi z powodu nieodpowiedniego pożywienia zawierającego dużą ilość tłuszczów nasyconych, dodatków i azotanów, a także z powodu spożywania alkoholu i zażywania leków syntetycznych. Oprócz wątroby ostropest działa też pobudzająco na woreczek żółciowy, który jest nazywany „rzecznikiem prasowym wątroby” – gdy tylko „odzywa“ się woreczek żółciowy, sygnalizuje to zły stan wątroby. Ostropest jest naturalnym przeciwutleniaczem, zwiększa fizjologiczną odporność organizmu w trudnych warunkach zewnętrznych. Pomaga utrzymać fizjologiczną równowagę cukrów. Przyczynia się do zdrowego funkcjonowania i ochrony wątroby, korzystnie wpływa na jej potencjał detoksykacyjny. Wspomaga trawienie i pracę serca.