Perilla frutescens to chińska roślina lecznicza, której wyciąg w tamtejszej tradycyjnej medycynie chińskiej od pradawna stosowano przeciwko nadwrażliwości (alergiom). Również w dzisiejszych czasach poświęca się jej szczególną uwagę z powodu jej dobroczynnych działań w przypadku większości chorób alergicznych, bez skutków ubocznych. Perilla zawiera substancje o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym, wspiera produkcję cytozyny i innych specyficznych przeciwciał, które pomagają łagodzić początkowe objawy reakcji alergicznych na pyłki, kurz, spory grzybów i pleśni. Przyczynia się w ten sposób do obrony organizmu w środowisku, które jest w danym okresie  niesprzyjające. Perilla zawiera między innymi esencjalne kwasy tłuszczowe – kwas omega-3 alfa-linolenowy (ALA), kwas omega-6 linolowy (LA) i kwas omega-9 oleanowy (OA), które uczestniczą w rozwoju i zachowaniu funkcji mózgu. Są niezbędne dla rozwoju umysłowego i poznawczego. Pomagają utrzymać zdrowy system nerwowy oraz są ważne w optymalnej funkcji naczyń. Dodana witamina E jest naturalnym antyutleniaczem, rozpuszczalnym w tłuszczach, który łatwo przenika do błon komórkowych, staje się ich częścią i ma wyraźny udział w możliwościach antyutleniających organizmu, zwłaszcza tkanek krwi.