Kwas alfa-liponowy pomaga:

• w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów
• spowolnić procesy starzenia
• chronić przed stresem oksydacyjnym
 
Kwas alfa-liponowy jest znany także jako kwas orotowy, tioktanowy lub kwas liponowy, a również jako witamina B13.
 
Został odkryty dopiero w 1950 roku.
W procesie metabolizmu działa jako ważny czynnik razem z enzymami. Organizm wytwarza kwas alfa-liponowy tylko w nieznacznych dawkach.
 
Najwięcej karnityny jest w tkance mięśniowej i sercowej, dokąd jest transportowana razem z krwią. Nazwa karnityna wywodzi się od łacińskiego słowa „carnus”, co oznacza mięso, z którego po raz pierwszy została wyizolowana w 1905 roku.
Za funkcjonalny uważany jest tylko izomer L, czyli L-karnityna, która jest także nazywana witaminą BT.
Naturalnie w pożywieniu najwięcej L-karnityny jest w mięsie wołowym i w awokadoJeśli chodzi o wchłanianie w jelicie cienkim, ALC i L-karnityna wykorzystują ten sam mechanizm i niczym się od siebie nie różnią. Różnica staje się widoczna dopiero wtedy, gdy znajdą się w krwioobiegu. Podczas gdy w formie L-karnityny jej przejście przez błony komórkowe kontrolowane jest przez insulinę, z racji tego potrzebna jest określona ilość
węglowodanów przyjętych w pożywieniu.